Ești cadru didactic? Nu mai posta fotografii sau clipuri video cu elevii tăi!

  • Dacă ești cadru didactic, te-ai întrebat vreodată de ce presa responsabilă bluzează chipurile minorilor?
  • Răspunsul este simplu: din considerente legale.

A devenit un obicei. Este la mare modă în rândul cadrelor didactice postarea de clipuri video sau fotografii care surprind activități realizate în mediul școlar. Pe profilul Facebook, cea mai Populară rețea de socializare, mulți profesori publică fotografii sau clipuri video cu elevii din  clasă. De asemenea, o privire aruncară asupra grupurilor sau paginilor înființate de cadrele didactice ne evidențiază o puzderie de fotografii si clipuri cu elevi. Practic, există cadre didactice care par că se întrec în a arată cât de mult muncesc.

Mai gândește-te!
Din dorință de a se mândri cu roadele muncii de profesor, cei mai mulți ignoră un aspect crucial. Practic, nu ai voie să postezi fotografii cu minori, indiferent de motivul invocat, dacă nu ești părintele sau tutorele legal al acestuia. Pentru a putea posta astfel de imagini sau clipuri video cu aceștia, vrei nu vrei, trebuie să ai acordul scris — cel mai indicat — sau verbal al tuturor părinților elevilor surprinși în imagini sau clipuri video.

Chiar dacă aceștia sunt surprinși în diverse activități educative, postarea fără acceptul parținătorilor este ilegală, evident conform legislației în vigoare.

Pentru mai multe detalii despre campania „Protecția datelor cu caracter personal în școli/grădinițe este o prioritate esențială!” urmărește zilnic pagina de Facebook a DGETS.